Blog

Spartips

Lev lite snålt och dra ner på onödiga utgifter så har du mer pengar över till sådant du verkligen vill göra. Sparar du till en resa eller en bil kanske? Eller en ny dator? Det är inte alls omöjligt att få ihop pengar till det genom att lägga om vanorna lite.

Titta över dina utgifter

Titta igenom alla dina utgifter och fundera på vad det är du lägger pengarna på. Finns det något där som känns onödigt? Kan du skippa något? Använder du verkligen det där gymkortet eller det kostar bara pengar? Behöver du verkligen två olika streamingabonnemang för film och serier? Du kanske redan har tittat igenom dina matvanor och börjat handla smartare men förutom maten finns det massor av tips du kan prova.

Pengars värde

Pengar har en tendens att bara vara siffror på ett konto. Du ser dem sällan och har ingen direkt uppfattning om dem. De finns på kortet och det är bara att dra kortet när helst du behöver. Känner du igen dig? Genom att ta ut pengar istället och betala kontant får du en större känsla för vad du har kvar, hur det känns att lämna pengar ifrån dig och ser klart och tydligt vad du har kvar i plånboken. Det kan göra det lite lättare att ha koll på ekonomin.

Handla smartare

Titta efter extrapriser i affären, särskilt på mat. Skaffa medlemskort i butikerna och dra fördel av rabatter och erbjudanden och försök att inte köpa en ny väska varje månad eller ett par skor varje gång du ser en reaskylt. Du behöver inte fler väskor eller skor, och absolut inte fler datorspel heller.

Se till att ha med dig en shoppingpåse till affären, det sparar många kronor på ett år och plastpåsar kommer att bli dyrare framöver. Att tänka på miljön och att spara pengar går oftast hand i hand.

Kläder och skor behöver alla, men att köpa kläder, använda plagget tre gånger och glömma bort det i garderoben är onödigt. Köp kläder när du behöver, använd dem och byt ut när det behövs. Titta gärna på second hand, det går att göra otroliga fynd till billig peng där. När det gäller skor är det bra att satsa på något dyrare skor som håller ett tag istället för att behöva köpa nya billighetssneakers varannan månad.

Har du kläder du inte längre använder men som är i fint skick kan du prova med att sälja dem istället för att slänga eller lämna bort. Det kan göra att du får loss pengar till ett helt nytt plagg.

Slutligen, tänk igenom vad du köper. Behöver du verkligen det här eller är det något du bara “”villhöver””? “”Villhöver”” blir dyrt i längden.

Handla klokt så får du mer pengar över till de riktigt roliga sakerna!

fusion