Blog

Billig mat

Mat är ett knepigt kapitel. Det kan kosta hur mycket som helst varje månad och ett matkonto för en familj kan lätt dra iväg flera tusen kronor. Lever du själv kan det lätt bli hämtmat och lunch ute ganska ofta och då tickar det på i kostnad dessutom. Det är heller inte så roligt att laga mat bara till en enda person.

Det finns människor som har ett matkonto på under 1500 kr per månad. Då gäller det att tänka igenom matsedeln och jaga extrapriser. Vare sig du har en begränsad budget eller helt enkelt vill ha mer pengar till annat så finns det sätt att spara in pengar på maten utan att för den sakens skull leva på nudlar, vatten och knäckebröd.

Planera

A och O för att leva billigt är planering. Tänk igenom veckans mat, kolla vad du redan har hemma och skriv gärna en lista med maträtter du tycker om. Köp storpack och frys in det du inte behöver för stunden. Skillnaden i pris på nötfärs och fläskfärs är betydlig och kan spara en hel del om du går över till fläsk- eller blandfärs istället för rent nötkött. Tänk också på att det ofta är billigare att laga mat från grunden istället för att köpa halvfabrikat eller helfabrikat. Köp heller inte hem för mycket av varor som du kanske inte kommer att kunna äta upp innan det blir dåligt.

Att behöva slänga utgången mat är onödigt, både ur miljösynpunkt och ur ekonomisk synpunkt. Minska på matsvinnet så mycket du kan. När du handlar, se till att ha ätit middag innan och att du har en planerad shoppinglista med dig. Är du hungrig så är det lättare att lägga ner en massa onödiga saker du råkar vara sugen på, som godis, spontana infall som pajer och annat. Kanske lite dyr skinkost till smörgåsen.

Vegetariska alternativ

Ett sätt att spara in lite pengar är att byta ut några ingredienser ibland mot vegetariska alternativ. Har du provat att göra köttfärssås på gula ärtor eller kikärtor istället för på köttfärs? Blir precis lika gott men garanterat billigare. Du måste så klart inte bli vegetarian eller vegan om du inte vill, men att skippa köttet någon dag i veckan kan göra skillnad för ekonomin. En mättande grönsakssoppa med en rejäl klick crème fraiche är jättegott, lättlagat och billigt framför allt. Gör hela grytan full och frys in resterna i matlådor så har du mat för flera dagar.

Använd frysen

För att komma ner i matkostnad är det väldigt bra att laga mycket mat på en gång. Använd hela storpacket, gör exempelvis köttfärssås på hela 1,6 kilo blandfärspaketet och frys in det du inte ska ha för dagen. Enkelt och smidigt att bara ta fram och koka upp lite pasta till nästa gång du vill ha samma maträtt. Storkok är ekonomiskt och energieffektivt.

Skippa det du inte behöver.

Dricker du juice på morgonen? Varför bära hem dyra paket som mestadels består av vatten när du kan köpa små koncentrat och blanda ut själv när du kommer hem? Har du bara mjölk i kaffet så köp en mindre förpackning dessutom.

fusion