Blog

Spara el

Efter några månader börjar du inse att el kan vara dyrt. Du har säkert inte tänkt på detta tidigare, särskilt inte om någon annan har betalat räkningen. Det är inte alltid du kan förändra så oerhört mycket med elkostnaden, men det finns faktiskt tips för att få ner elförbrukningen. Både din plånbok och miljön vinner dessutom på det.

Enkla tips för att spara el

  • Använd inte små kastruller på stora plattor. Gör det energieffektivt genom att ha en kastrull som passar på plattan. Använd dig mer av eftervärme. Lägg fram frysvaror som ska tinas i god tid så slipper du snabbtina i mikron. Går också att lägga frusen mat i ljummet vattenbad för snabbare upptining.
  • Använd lågenergilampor. Släck efter dig och dra ur laddkablar ur eluttaget när du inte laddar telefonen/datorn/tandborsten/et.c. Se till att TV:n är avstängd med on/off-knappen, inte endast på standby-läge. Stäng av datorn ordentligt och koppla ur sladden, fäll inte bara locket och ha den i strömsparläge.
  • Använd tvättstugan. Tvättmaskin i lägenheten behövs oftast inte och drar massor med el. Handdiska istället för att använda diskmaskinen och om du har en bostadsrätt eller möjlighet i hyresrätt så byt ut kyl och frys om de är gamla. Gamla prylar drar generellt mer ström.

Spara el för din och miljöns skull!

fusion