Blog

Lägg en budget

När du har flyttat hemifrån på riktigt och står för alla dina egna utgifter kan det komma som en obehaglig överraskning att allting kostar pengar. Det är inte bara dina egna personliga prylar du ska betala nu, utan även toapappret, tandkrämen, schampot och ketchupen. Bordsmargarinet. Vet du hur dyrt ost är? Nya glödlampor? Helt plötsligt får du en tankeställare och kanske inser att livet är dyrare än vad du trott. Att gå ut flera gånger i veckan och fika på dyra caféer med vännerna kanske inte riktigt är hållbart i längden. Nudlarna har gått upp i pris på sistone.

Budget är bra

För att kunna hålla ordning och reda på pengarna, så att du inte har mer månad än lön på kontot, kan det vara bra att lägga en budget. Sätt dig med papper och penna på hederligt sätt och klottra. Vad har du för inkomster? Lön, bidrag, studiemedel eller kanske någon ersättning? Titta över dina utgifter. Hyra, el, telefon, internet, hemförsäkring, bil och tillhörande utgifter, extra kanalpaket? Gymkort? Streamingtjänster på nätet har du kanske några också. Skriv ner varenda utgift, kolla sedan ditt konto och se om du har missat något. Att inte ha koll på sin ekonomi kan leda till skulder hos Kronofogden, undvik det.

Nu räknar du ihop alla utgifter och får en totalsumma. Lön – utgifter = kvar att leva på. I kvar-att-leva-på räknar du bort 2000 kr mat. Finns det något kvar av lönen nu så är det de pengarna du köper tandkräm, dasspapper och fika på Espresso House för. Räkna även in pizza och krogen här.

Minimera onödiga utgifter och finns det inget kvar av lönen när utgifterna plus mat är borträknat får du helt enkelt skära ner på utgifterna.

fusion