Blog

Middagsbjudning

Oavsett om du ska på middag hos någon eller om du själv ska ha en bjudning hemma så finns det några regler att följa. Är det en något finare bjudning är det bra om du inte går i trasiga mjukisbyxor och en överdimensionerad huvtröja. Bordsdamen sitter alltid till höger om kavaljeren och hedersgästen sitter alltid till höger om värden, vare sig det är en man eller en kvinna. Armbågarna på bordet har du bara inte.

För att du inte ska göra bort dig allt för mycket är det bra om du läser på om vett och etikett innan du går på eller har en bjudning.

Tips på en lyckad bjudning

Ska du ha en bjudning hemma hos dig, se först till att ditt hem är städat och presentabelt. Lägg ner lite extra tid på de utrymmen som gästerna kommer att vistas i. Lägg fram rena handdukar och extra toalettpapper på toaletten, placera något välluktande på utvalda ställen och förbered så mycket du kan. Duka gärna upp en självserveringsbar med lite dricka och frusna vindruvor eller isbitar så att gästerna har något att göra medan du fixar det sista i köket. Att gästerna minglar med varandra före middagen är bara trevligt.

När allt är klart för mat så bjud gästerna till bords och det är extra roligt om du har bemödat dig med att dela ut små uppgifter som gästerna ska göra under kvällen. Det kan vara allt från att berätta ett pinsamt fylleminne till att hålla ett tal eller dra igång en snabb lek.

När det är dags för desserten kan du helst servera den i ett annat rum så det blir miljöombyte och en bensträckare, samt tid för att pudra näsan eller ta en nypa luft. Se också till att det alltid finns friskt kallt vatten till hands.

Slappna av och ha en trevlig kväll med dina välklädda vänner!

fusion