Blog

Klivet in i vuxenvärlden

Det kommer en tidpunkt i livet då det är dags att lämna tonårslivet och träda in i den vuxna världen. Tonårslivet är ofta en intressant tid som den som har passerat ser tillbaka på med både fasa och förtjusning. Drama på sociala medier, drama i kompisgrupper, livet blir upp och ner när Kalle och Lisa gör slut efter att ha varit tillsammans hur länge som helst (högst tre månader) och den ständiga bristen på pengar. Gymnasiet blir förhoppningsvis avklarat och tankar om vidare studier eller jobb finns.

Det som gäller nu är att skaffa en försörjning och kanske flytta hemifrån. Det kanske blir att studera på annan ort eller så finns det redan ett jobb att gå till, och den där längtan efter friheten sätter in. Att kunna göra vad du vill utan att föräldrarna har starka synpunkter, slippa passa tider hemma, slippa hjälpa till med maten, disken, klippa gräsmattan eller städa toaletten. Total frihet!

Stor omställning

Den som trodde att vuxenlivet bara var att göra som du vill, festa varje helg och ta dagen som den kommer trodde gruvligt fel. Att bli 18 år och juridiskt räknas som vuxen räcker inte på långa vägar. Vad vet en vanlig 18-åring om att betala räkningar, hemförsäkringar, deklarationen eller a-kassan? Vissa vet inte ens hur tvättmaskinen fungerar eller hur man byter en propp i proppskåpet. Vilka kläder ska tumlas och vilka ska lufttorka och vilken temperatur ska vad tvättas på? Det är nu som verkligheten borde knacka på, men i många fall gör den inte det förrän du har bytt adress och börjar inse att du som visste så mycket om allt inte har en aning om en hel del.

Bra att veta innan du flyttar

Till att börja med kan det vara bra att ställa dig i lägenhetskö. Ofta tar det ganska lång tid att få en lägenhet och många hyresvärdar har kösystem med poäng. En dag kan räknas som ett poäng och om lägenheten kräver 1000 poäng betyder det tre år i bostadskö.

Det kan också vara bra att lära dig hur tvättmaskin och torktumlare fungerar. Kläder är ganska dyrt att köpa, så det är dumt att förstöra dem i tvättstugan. Dammsugare är väldigt bra att ha koll på dessutom. Det är inte bara att svepa runt och tro det blir bra, för att det ska bli rent på riktigt krävs ibland olika munstycken och borstar. Glöm inte fråga mamma om hur moppen fungerar också. Och toaborsten. En snabbkurs i hur man städar toaletten är uppskattad för dina kommande gäster måste poängteras. Ingen vill komma hem till någon som har en riktigt snuskig toalett.

Har du inte koll på hur du betalar räkningar så be dina föräldrar att visa dig, allt går inte att betala med Swish-appen eller numret på VISA-kortet. Lär dig om autogiro, alltså räkningar som läggs in i internetbanken och betalas automatiskt varje månad. Då slipper du oroa dig för att glömma bort eller missa en viktig räkning.

Förbered dig för vardagliga småsaker långt innan du flyttar och försök att planera din budget. Det är bra träning.

fusion