Blog

Att säga ifrån till vänner

Är du den första i kompisgänget att flytta hemifrån eller skaffa bil? Då är det ganska sannolikt att vännerna tycker det är en bra idé att festa hemma hos dig eller att det är du som ska agera chaufför så fort någon behöver skjuts. Har du jobb dessutom så kanske de tycker att det fritt fram att snylta på innehållet i kylskåp och skafferi eller på förrådet av fredagsdryck. En annan variant är att vänner som är trötta på att bo hemma hänger hos dig så gott som dygnet runt.

Låt dig inte utnyttjas

Det är viktigt att du kan säga ifrån. Du behöver din egentid och bara för att ni är vänner betyder inte det att du är ett gratishotell. Känner du igen dig i dessa 9 situationer för JA-sägare är det med största sannolikhet dags att börja säga NEJ istället. Är du den där vännen som alltid ställer upp fastän du inte alltid har lust kan det innebära att du blir stressad och känner dig pressad. Du kanske inte får den tiden du vill ha till dina egna intressen och det funkar inte i längden. Din tid är värdefull.

Moraliska dilemman

“Men kom igen, var en schysst kompis nu och ställ upp! Jag hade gjort det för dig om jag kunnat”. Hade vännen verkligen det? En äkta vän ställer upp, det är helt sant, men det är skillnad på att ställa upp för att vara en bra vän eller ställa upp för att det känns påtvingat. När vännen säger att den hade gjort det för dig och du inte är helt säker på att det är sant så fråga dig själv om det verkligen är värt din tid. En kompis som blir sur över att inte få äta gratis hos dig när den vill är ingen riktig vän. En riktig vän förstår att alla behöver lite egentid och lugn och ro. Det är också okej att vara lite sura på varandra ibland, en bra vänskap överlever det.

Lär dig säga nej ibland för din egen skull.

fusion