Blog

Viktiga måsten i nya lägenheten

När du precis flyttat in i din lägenhet finns flera saker du behöver tänka på. El, internet, TV, andra abonnemang du kanske vill ha. Försäkringar, Hyresgästföreningen kanske?

Hyran får du ett inbetalningskort av hyresvärden på, och elen kommer automatiskt. Du kan välja om du vill ha månadsvis, kvartalsvis, på pappersfaktura eller via autogiro. Det du oftast själv behöver kontakta någon för att skaffa är internet, hemförsäkring och kanalpaket. Oftast finns redan ett visst grundutbud av TV-kanaler i huset, men vill du ha fler får du fixa det själv med husets leverantör eller via nätet.

Vikten av hemförsäkring

En hemförsäkring kostar inte mycket per månad men kan ge dig flerfalt tillbaka om det blir brand, översvämning eller om något händer ute. Hunden kanske hoppar på någon som tappar mobilen så den går sönder och du blir ersättningsskyldig. Detta kan gå via din hemförsäkring. Jämför olika bolag och villkor så att du får det som passar dig. Ett tips är att ta kort på allting du har i ditt förråd, skriv allt på en förteckning och fota det. Skulle det bli inbrott, brand eller översvämning så har försäkringsbolaget och du något mer att gå på när det gäller uppskattning av värde samt vad du eventuellt kan få i ersättning.

Hyresgästföreningen

Att gå med i Hyresgästföreningen kanske kan tyckas onödigt vid första anblicken, men det kan vara bra vid hyresförhandlingar. På de flesta håll höjs hyran varje år lagom efter fattiga december. Blir det konflikt mellan dig och hyresvärden kan du få hjälp med rådgivning och juridisk hjälp via hyresgästföreningen, och du har någon som kan tala för dina rättigheter. En annan trevlig sak är att på vissa håll har Hyresgästföreningen ett släp som kan lånas gratis mot uppvisande av medlemskort, perfekt om du behöver hyra släp till flytten.

Glöm inte adressändra förresten! Görs på internet snabbt och smidigt.

fusion